Wyciskanie w pionie czy w poziomie?

Starsze wyciskarki opierają się o technologie, która została stworzona ponad dwie dekady temu. Charakteryzuje je znacznie wyższa ilość obrotów silnika, co prowadzi do uszkodzenia wielu ważnych substancji zawartych w soku i ograniczenia w ten sposób jego właściwości leczniczych. Zazwyczaj posiadają obroty na poziomie 100 na minutę, co jest co najmniej o 100% za wysoką liczbą, by możliwe było chronienie cennych składników odżywczych. Na szczęście nowsze urządzenia już nie mają tej wady i jeśli postawi się na produkty zaprojektowane w ciągu ostatniej dekady, będą pod tym względem nieporównanie lepsze.

Podkreślmy, że chodzi tutaj o czas projektowania, a nie czas produkcji, ponieważ obecnie dalej produkuje się sprzęt według starszych projektów. Wyciskarki poziome to właśnie najczęściej wyciskarki starsze. W czasie ich projektowania, siłą rzeczy, wybierano materiały dostępne przed dwoma dekadami, a są to materiały cięższe i mniej trwałe, które w dodatku nie zawsze są w pełni bezpieczne dla soku. Charakteryzuje je krótsza gwarancja i brak możliwości łatwego przepłukania. Nie można też liczyć na to, że wyciskarka sama będzie się czyściła w czasie pracy, ponieważ nie posiada specjalnych silikonowych wycieraczek, jakie od niedawna stały się standardem. Warto podkreślać także, że wyciskarki poziome są czasochłonne. Za każdym razem muszą być rozkładane po produkcji soku, dokładnie czyszczone i suszone, a potem ponownie składane. Zajmuje to dobre trzydzieści minut, jeśli chce się to wykonać dokładnie. Przez to wiele osób ogranicza częstość produkcji soku. Zazwyczaj też trzeba tę czynność odłożyć na później, ponieważ soki trzeba wypić zaraz po ich wyciśnięciu. Po 15 minutach od ich uzyskania zaczynają rozpadać się w nich ważne enzymy. W nowoczesnych wyciskarkach istnieje także możliwość zastosowania kilku bardziej zaawansowanych elementów. Są to końcówki sprawiające, że wyciskarka jest w stanie wykonywać także inne funkcje, na przykład przygotowywać musy i papki, siekać warzywa, wykonywać homogenizację produktów i wiele innych.