Cooksense HD 8801 cechuje się niewygórowaną ceną, ale zaskakuje w momencie, kiedy zajrzymy jej „pod maskę”.
Wykonana jest z najnowocześniejszych materiałów. W tym z bezpiecznego ULTEMU, co zazwyczaj nie zdarza się w urządzeniach w tej cenie. Z ULTEMU jest i wał ślimakowy, i sitka. Zapewnia to wyciskarce Cooksense HD 8801 możliwość wielu lat pracy na idealnych parametrach i do tego sok nie zostanie uszkodzony przez metalowe elementy. Ten materiał to także możliwość zastosowania większych sił bez obawy, że spowoduje to szybsze niszczenie się urządzenia. A większe siły to więcej soku i z większej grupy surowców.Warto podkreślić, że Cooksense HD 8801 nie jest produkowana w Chinach, ale w Korei, gdzie powstają najlepsze na świecie modele. Wspomniany wałek ślimakowy ma konstrukcję podwójną, która w pewnym sensie udaje urządzenia z dwoma wałkami. Dzięki takiej budowie Cooksense HD 8801 może sobie lepiej radzić z trudnymi do wyciskania surowcami, na przykład ze szpinakiem i kiełkami roślin. Co ważne, Cooksense HD 8801 posiada specjalna misę na surowiec, z której pobiera go dokładnie tyle, ile potrzebuje. Łatwo też zauważyć, że gotowy sok jest bardziej klarowny niż oferują to rozwiązania konkurencji.
Cooksense HD 8801 to przede wszystkim wyciskarka do soków, ale po dołożeniu do niej przystawki mincer możliwe jest uzyskiwanie sorbetów owocowych, kruszenie lodu i szatkowanie warzyw. Jeśli ktoś chce uzyskać jednolitą pastę z surowca, mincer Cooksense HD 8801 będzie dla niego rozwiązaniem optymalnym. Warto wskazać, że Cooksense HD 8801 posiada silnik o mocy 200W. Na pewno nie jest to największa moc na rynku, ale jest ona w pełni wystarczająca do wykorzystania w pełni potencjału urządzenia bez zużywania zbyt dużej ilości energii. Taka moc i praca na poziomie około 47 obrotów na minutę sprawia, że urządzenie jest stosunkowo ciche i nie nagrzewa produkowanego soku, dzięki czemu nie jest on uszkadzany. Nie można również zapomnieć o wyglądzie urządzenia. Jest ono w miarę kompaktowe, a jego design pasuje do typowych urządzeń kuchennych.